Statul vrea ca cetățenii să ajute la diminuarea găurii din buget, dar angajează bugetari pe bandă rulantă

de: Anca Lupescu
14 08. 2023

Numărul posturilor ocupate la stat a crescut și în iunie, pentru a patra luna consecutiv, în contextul în care Guvernul anunță măsuri fiscale menite să acopere gaura la buget. Deși susține că vrea să facă economii, statul continuă să angajeze bugetari.

Numărul posturilor ocupate la stat a crescut

Evoluția numărului de posturi ocupate arată creșterea sau scăderea numărului de angajați din sistemul bugetar, nu numărul angajărilor din luna respectivă, astfel încât angajările au fost în număr mai mare, deoarece au acoperit plecările, prin pensionare, demisie și au generat majorarea cu aproape 500 a numărului de posturi ocupate, conform Profit.ro.

Conform situației numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în iunie, aceasta era de 1.284.199. În luna mai, numărul posturilor era de 1.283.709.

Creșterile numărului de posturi ocupate în sistemul public vin după ce Guvernul a anunțat că vrea să adopte măsuri de consolidare fiscală pe final de an, astfel încât depășirea țintei de deficit bugetar pentru 2023 să nu fie de amploare și să suspende unele fonduri europene.

În ianuarie 2023, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era de 1.278.995, cu 307 mai multe decât luna precedentă. 

Statul ar vrea să strângă cureaua

Cel mai mare număr de posturi ocupate era în Ministerul Educației, cu 294.748 de posturi ocupate în decembrie 2022.

Guvernul a pregătit un set de 52 de măsuri care vor intra în vigoare pentru a calma deficitul bugetar excesiv. Statul trebuie să fie chibzuit cu banii publici și să echilibreze balanța dintre cheltuieli și venituri. 

Recent, Ministerul Justiției a dat o hotărâre prin care propune suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Ministerul Public cu 138 de posturi, asta deși se presupune că ar trebui ca statul să facă economii.

„Dacă nu luăm măsuri, va fi o situaţie dramatică. (…) Cert este, dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale, din Codul fiscal, toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei în România. (…)

România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut.

Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură. Ce înseamnă acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024 la o instabilitate politică”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, la un post TV.